onsdag, januari 06, 2010

Varför ser Norges matkultur så olik ut från vår?

SA har bott i Norge i 7 år nu och har varit hemma på julledigt.

Vi kom under brunchen att diskutera det här med mat och jämföra hur det är i Sverige jämfört med Norge .
Hur hon älskar att gå i våra enorma maximataffärer med överfyllda mejeridiskar med smaksatta yoghurt och cremefraiche, dignade fruktavdelningar och frossa i smågodishyllan när hon besöker Sverige.
Vi försökte komma på vad som är typisk Norsk mat. Norsk fjordlax.. sen då?
Resonemanget landar platt i konstaterandet att “pling”maten är överlägset populärast med enorma pizzafrysdiskar i torftiga ogästvänliga små butiker. Och matvarukedjorna kammar noll när de försöker etablera nya butiker i vårt grannland.
Det mesta är ju väldigt dyrt i Norge – förutom räkorna som kostar under 9 kr kilot! Är priset en orsak?
En teori jag har är att det inte är så blandade kulturer som här, tittar man på vårt rika restaurangutbud och vilka som driver dessa så är fåtalet med svenska influenser. Kan det vara en bidragande orsak till norrbaggarnas ointresse för näringsriktig och spännande mat? Eller är de laktos eller kryddkänsliga?

Kanske kommer Landet brunsås ge oss svar..

Inga kommentarer: